Mémek mint marketing eszköz? Így vesd be őket!

Ha van valami, amiben mi magyarok igazán nagyok vagyunk az unikum, a vízilabda meg a termálfürdők mellett, azok a mémek. Igen, ebben mi magyarok vagyunk az abszolút királyok!

Miitt meme

Maga a szó Richard Dawkinstól ered és az 1976-ban publikált The selfish gene című könyvében használta először. Felvetette, hogy az evolúció-elmélet kiterjeszthető a kultúra elemeire is. Így a „gén” analógiájára alkotta a mém szót, amely Dawkins szavaival élve „a kulturális átadás egységének vagy az utánzás, az imitáció egységének gondolatát hordozza”. 

Az internetes mém már egy neologizmus, olyan tartalom, ami vírusszerűen terjed embertől emberig. És hogy miért fontosak nekünk?

Ahhoz, hogy a márkád szerethető legyen, emberi kommunikációra van szükség. A mémek kulturális értelemben a társadalom közös nevezői lettek. Tudatosan használva pedig -és ez itt nagyon fontos- idő és költséghatékony marketing eszközt adtak a kezünkbe.  

A tudatos használatnál maradva: annak ellenére, hogy a  marketing olyan mint  a politika vagy a foci- mindenki ért hozzá, mégiscsak egy szakma. Ösztönös érzéke vagy jó dumája bárkinek lehet, de az akinél ezek szakirányú képzettséggel is párosulnak, nos ő a marketinges. És mint ilyen tisztában van vele, hogy amennyire easy és hálás eszköz lehet egy mém, annyira kártékony is. 

Az első és legfontosabb dolog az idő.

Mint mindennek, a mémnek is van életciklusa, így nagyon résen kell lenni az időzítéssel. Ha az adott téma élettartamának csúcsán teszed ki, attól simán uncsinak tűnsz. Ha ennél is később, az komolyan kínos lehet, kivéve ha valami örökzöld klasszikusról van szó, mert azért olyanok is akadnak. Nem csak az élettartam, de a szórás is fontos, a kevesebb több elvét itt akár ökölszabályként is értelmezheted. A végső célod a konverzió, nem pedig viccoldalt kezelni.

Jesus meme

Ismerned kell a közönséged, a branded, és ezek alapján kialakítani a célnak megfelelő mémes nyelvezetet. A legjobb, ha először óvatosan tesztelgeted hogyan reagál a célközönséged az ilyen tartalmakra. Ha ez megvan, meg kell találnod az adott szituációban az adott tartalomnak leginkább megfelelő platformot. 

Elsőre egyértelmű választásnak tűnik a social media, olykor mégis nagyot üthet kevésbé kézenfekvő csatornákon, ahol a meglepetés erejével hat.

Végezetül nem árt észben tartani, hogy nevettetés a cél, nem pedig a nevetség tárgyává válni, a végső döntés a tiéd.

Neked mi volt a jeled?

A szimbólumok meghatározó részei életünknek, pláne, ha olyan mértékű önazonosságról van szó, mint egy ovis jelnél! A jelképek egyetemesek, ezekkel találkozhatunk álomszimbólumokban, firkákban, gyerekrajzokban, de

Tovább olvasom »

Az Engagement rate

Az Engagement rate az Instagramon jól mutatja, mennyire elkötelezett a célközönségünk a tartalmaink iránt. De mi az a szám? Mennyinél is állunk jól? Hogyan számoljuk

Tovább olvasom »
Szuper, szeretnék konzultációt kérni, hogy megbeszéljük,
miként lesz sikeres a digitális marketingem!
WINDLING – Online marketing stratégia | Márkaépítés | Értékesítés | Eredményes közösségi média stratégiák

Kapcsolat

© 2018 Windling Consulting. Minden jog fenntartva.